Arriben les noves Xarxes Socials

Whatsapp, Twitter, Linkedin... són omnipresents en la vida digital. Totes les Xarxes Socials es troben en un canvi constant. Evolucionen i incorporen noves possibilitats cada pocs mesos. Estan obligades per mantenir l'interès dels usuaris que cada cop són més exigents.

Futur de les Xarxes Socials. XXSS







No cal ser guru per pronosticar que les Xarxes Socials en poc temps evolucionaran cap a 
nous serveis. Això farà que les que s'adaptin sobrevisquin i la resta es vegin substituïdes per altres noves que s'adaptin millor a les noves necessitats dels usuaris. Les noves tendències faran que aviat triomfin XXSS amb un estil de relació i comunitat ben diferent. Substituiran aquestes plataformes socials a les actuals o conviuran?

Els que em coneixeu m'haureu sentit en les classes i ponències apostar per que el futur de les Xarxes Socials passa per la verticalitat integrada. Que significa això? Us ho explico, és ben simple.

Les Xarxes Socials és divideixen en dos grups:

Tipus de Xarxes Socials. XXSS

 
Xarxes Socials horitzontals
Són aquelles que és dirigeixen a un públic genèric. Integren a usuaris amb interessos molt diversos que s'agrupen creant relacions molt variades.

Facebook La més gran i coneguda. L'octubre de 2012 va arribar als 1.000 milions d'usuaris.
Twitter La Xarxa Social comunicativa per excel·lencia satisfà les necessitats més especifiques.
Google Plus Ascendent plataforma que compte amb el recolzament del seu creador Google i per tant de totes les seves eines imprescindibles i el sistema operatiu de dispositius mòbils més estès.
Pinterest Mural infinit de fantàstiques imatges que els usuaris comparteixen ordenant-les per criteris més o menys objectius.
...

Xarxes Socials verticals
Són espais que es diferencien per especialitzar-se en temàtiques que agrupen a gent que comparteix uns mateixos interessos, aficions o necessitats.

Moterus Com ja indica el nom és per aficionats a les motos.
Discapnet Espai on es reuneixen persones amb discapacitats.
Badoo Plataforma per trobar amistats on els usuaris accedeixen per "lo que surja".
Esanum Punt de trobada del metges i professionals de la sanitat, on comparteixen experiències i consells. 
... 


Ara que tots coneixem els dos grans grups de XXSS, podrem interpretar i entendre moltes coses. I en concret una informació recent que bé dels EEUU que per a mi és transcendental pel futur.

 Nextdoor Xarxa Social Vertical local

NextDoor. Xarxa Social Vertical. XXSS



Aquests dies m'ha arribat la noticia de la creació i èxit de Nextdoor. Una nova Xarxa Social vertical que te la peculiaritat del micro-localisme. Una plataforma social que converteix les comunitats de veïns en XXSS privades. Aquest projecte a passat en el primer any de 176 a 12.600 comunitats de veïns (El concepte més semblant a casa nostra seria barris o urbanitzacions). En aquest vídeo veureu la presentació del servei de Nextdoor.

NextDoor. Xarxa Social Vertical. XXSS
Fa uns anys vaig treballar la idea d'una Xarxa Social. Era molt semblant a aquesta en la base però adaptada al públic espanyol i al nostre concepte de veïnatge (molt diferent de l'americà). Em disculpareu que no us detalli les característiques que la farien especial i en concret del model de negoci. Però no vull descartar implicar-mi i engegar el projecte. Si hi ha algun Business Angel a l'altra banda de la pantalla restaré encantat de plantejar-ho.
 
Si has arribat a aquest punt del meu article t'agraeixo l'interès i em permetràs insistir-te en el gran futur que pronostico a les Xarxes Socials verticals basades en la proximitat. Hauries de tenir-les en compte perquè canviaran el teu concepte de relacions socials, de comunitat, de solidaritat, finalment de consum.


Si les grans XXSS no fan un gir i adapten les seves plataformes a aquesta tendència perdran una quota de mercat important. Encara que com es complementen podran conviure com ho fan els canals generalistes i temàtics a la TDT.

Arribats a aquest punt inclús parlaríem d'una altra idea que tinc. Els administradors integrals de plataformes socials que segur apareixeran aviat i facilitaran la gestió de més d'una xarxa, animant el mercat i la diversitat. (Per què ens entenguem, vaig més enllà del Hootsuite)
Deixem passar el temps i parlem d'aquí a pocs anys de si anava molt errat amb la meva idea de starUp al 2010 i avui que t'escric aquestes línies a la primavera del 2013.


Espero el teu comentari el dia (o any) que llegueixis aquest article amb la meva aposta de futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada