MANUAL PER SOBREVIURE ALS PRIMERS DIES A TWITTER

Per poc observador que siguis, saps que Twitter existeix. Fins aquí anem bé. És probable que hagis fet el pas i creat el teu compte. I hagis acabat seguint amb dificultats alguna notícia o visitant un bloc. Igual has intentat xafardejar alguna conversa del teu blogger favorit amb poc èxit, o potser desbordat pels missatges de vegades inconnexos del mediàtic de moda. No acabes d'entendre la febre que l'ha entrat a tots amb aquest món de caretes somrients i missatges de 140 caràcters, sembla que tot estigui en contra teva... però estàs disposat a provar-ho.

No et preocupis, Twitter pertany als novells. Tingues present que només té tres anys d'edat i el seu creixement està sent tan brutal... que gairebé tothom acaba d'arribar: darrerament incorpora 10 milions de nous usuaris al mes. Fa poc ja ha superat els 300 milions d'usuaris, i això per alguna cosa ha de ser. Els primers dies són decisius per odiar o estimar Twitter.
Aquesta és una petita guia per als que esteu començant. M’acompanyes?




Per a què serveix?
Per a res i per a tot, depèn de tu. A Twitter pots perdre el temps, construir-te una carrera professional i una xarxa de contactes, fer el ridícul en públic, seguir a les teves celebrities favorites, xerrar amb els amics, vigilar als teus enemics, assabentar-te de les notícies d'última hora o trobar bons articles per llegir. D'alguna manera, certes estructures socials creades al voltant dels blocs s'han traslladat a Twitter, un microcosmos que s'ha alliberat de la pesada càrrega d'escriure posts per centrar-se en l'essencial: les persones i la seva conversa, que ara és més informal i pública. La millor forma d'entendre-ho és treure's un compte i començar a crear-se una xarxa.

Què és això de followings i followers?
Aquests dos numerets porten de cap a nouvinguts i a veterans per igual. No és molt intuïtiu, però "Following_me" indica el nombre de persones a les que TU segueixes, i "Followers_me" les que ET segueixen a tu. Com més gran sigui el nombre de persones i marques que segueixis, més s’animarà i complicarà la teva pàgina de Twitter, perquè rebràs més actualitzacions amb informacions i comentaris. I com més seguidors tinguis, més persones rebran els teus missatges.

Com funciona?
Quan t'hagis fet un compte i segueixis a uns quants veuràs com els seus missatges comencen a aparèixer a la teva pàgina segons vagin sent escrits. Per parlar, escriu en el requadre superior, que va explicant els caràcters que et queden fins a arribar a 140 (no pots passar-te) i dóna-li a "Tweet". Si vols respondre a algun comentari, situa el punter del ratolí sobre missatge, a la part inferior del mateix apareixeran diverses opcions. Fes clic sobre "responder" i escriu en el quadre emergent teu missatge. Fes-ho després de nom de l'usuari a qui respons que apareix al principi.

A quants he de seguir?
Hi ha moltes teories: que només cal seguir a un nombre manejable de persones per a atendre bé, que per cortesia s'ha de seguir a aquells que et segueixen, que val afegir a qualsevol perquè si més no visitin la teva pàgina una vegada...
Facis el que facis comença poc a poc per habituar i procura saber d'on ha sortit cada persona a qui segueixes. Així trobaràs el teu límit. Si tens por a ficar la pota experimenta amb famosos, amb comptes corporatives o amb els "vips", que per això estan... però vés amb compte perquè alguns s'actualitzen tant que odiaràs seu avatar cada vegada que aparegui. Consells?: Recorda que la gent interessant sol parlar amb gent interessant, tafaneja en els "favorits" dels usuaris que t'agradin, troba en twitter als teus blocaires preferits, defineix els temes que t'interessin i descobreix qui els domina, que no et tremoli el pols al "desfollowear". Si tot i així et fa vergonya entrar sol en aquest bar, convenç a algun amic que t'acompanyi i creeu les vostres comptes a la vegada.

Quant i com actualitzo?
Aquí tampoc hi ha regles. Uns s’instal·len Twitter al mòbil i es prenen al peu de la lletra el "Què estàs fent?" des de l'esmorzar fins l'hora d'anar a dormir. Altres només obren la boca per donar lliçons, fer un bon acudit, informar d'alguna cosa o escandalitzar al personal. Al final, tot dependrà del teu caràcter i del que et vingui de gust xerrar amb els altres. Sobre els continguts, l'única recomanació que ens atrevim a donar és que tinguis cura: Google indexa bé les converses i les acaba convertint en molt poc íntimes. Els "tweets" es poden esborrar... però el cercador intern els segueix trobant. Així que compte amb parlar malament de ningú (excepte si vols que s'assabenti, en aquest cas fer servir Twitter és una gran opció).

Què és això de les @?
Si el teu usuari és "Fandelaxarxa", per exemple, seràs @Fandelaxarxa a Twitter. Tria bé el nom, perquè pots trobar-te en la incòmoda situació que algú et digui així en veu alta a la vida real alguna vegada. Quan algú vulgui enviar-te un missatge (públic, però dirigit especialment a tu) farà servir aquest nom. Si algú escriu "això li agradarà a @Fandelaxarxa", encara que no li segueixis, el podràs veure al menú de la dreta (sota "home", on apareix el teu usuari precedit per l'arrova). I de la mateixa manera, si vols que alguna cosa li arribi a algú, abusa de l'arrova.

Què són les #?
El coixinet (#) és un altre dels "ordres" bàsics de Twitter. Es denomina habitualment “hashtag”. De forma més o menys espontània els usuaris la utilitzen per etiquetar temes, notícies o esdeveniments i que així tota la informació produïda sobre aquest assumpte. Aixó fa que sigui més fàcil fer un seguiment d’un tema per aquells que sense necessitat de conèixer ni seguir als emissors dels tweets (Piulades). Per exemple, #MotoGP serveix per seguir els últims esdeveniments en el mundial de motociclisme. I #3palabrasdespuesdelsexo... per ben poc. Si vols crear un tema o que els teus "tweets" sobre aquest tema siguin llegits, usa els coixinets.

Què són els "trending topics"?
Aquestes paraules que veus a la barra de la dreta indiquen els temes sobre els quals més s'està parlant en aquest moment. Si fas clic a un veuràs que el seu ritme d'actualització és impressionant. Si es cau un avió, trigarà poc a aparèixer aquí. La indústria està del tot fascinada per la velocitat a la que s'estenen i pel tipus de temes que triomfen. Això sí, es nota el pes de la comunitat nord-americana i caràcter "geek" que encara té la xarxa. És possible que no entenguis a què es refereixen molts d'aquests "trending topics".

Com utilitzo el cercador?
Si creies que amb buscar el teu nom de tant en tant a Google tenies suficient per saber si s'havia dit alguna cosa sobre tu, o sobre la teva empresa, estàs equivocat. La nova obsessió d'indústria i usuaris és el mòdul de Twitter, al qual es pot accedir per search.twitter.com o a través de la caixeta de cerca de la barra dreta. És la forma d'arribar a milions de converses en temps real. Prova a buscar un tema que t'interessi seguir en el temps (per exemple, "xarxasocial"). I guarda't la cerca (a "save this search") per estalviar temps.

Què és un tweet? I un RT? I un retweet?
Un tweet és cada micro missatge de Twitter. Un retweet (abreujat RT) és una forma de "reenviar" als teus seguidors un tweet que t'ha agradat d'algú a qui segueixes. És una forma poderosa d'estendre informació, d'unir xarxes i de "presentar" gent entre si, però convé no abusar-ne. Molts usuaris comencen a ser crítics amb ells. I a més les xarxes estan més relacionades del que sembla. És possible que un mateix tweet li acabi arribant a una persona dotzenes de vegades.

Què és un DM?
És l'abreviatura de "direct message", un missatge directe i privat. Es tracta d'un minisistema semblant al correu electrònic que Twitter ha creat perquè els usuaris es comuniquin entre ells sense que ho sàpiga tothom. És molt útil i la conversa sol ser molt més ràpida, informal i curta que per correu electrònic, però només permeten la comunicació entre gent que se segueix mútuament. Hi ha una ordre per a això, però al principi és millor que per evitar un "epic fail" (un error catastròfic, en argot) usis el menú de la dreta, on posa "Manda un mensaje directo a...".

Què és el "follow Friday" "#FF"?
Molt popular entre els usuaris espanyols, el "follow Friday" és un hereu dels vells "memes" (cadenes) sobre les quals escrivien els blocaires que no sabien de què parlar o els venia de gust confraternitzar una mica amb la comunitat. Els divendres hi ha butlla per recomanar alguns usuaris als altres.

Què són aquests enllaços en els que posa TinyURL, cort.as. ..?
La limitació de caràcters de Twitter ha servit per trobar per fi un ús als abreujadors d'URLS. Si vols enllaçar, hauràs aprendre a usar-los. Són senzills. Pots utilitzar el veterà TinyURL, Bit.ly (el que Twitter utilitza per defecte) o qualsevol altre. Cort.as s’ha desenvolupat a soitu.es. Està en espanyol i permet veure estadístiques dels enllaços que escurça per a comprovar quanta gent ha punxat en ells.

Què foto poso al meu perfil?
Tingues en compte que molta gent va a veure la teva foto, pot ser que diverses vegades al dia. Pensa en ells i medita la teva decisió. Però facis el que facis, no deixis l’icona de l’ou que ve per defecte.

Per què als altres els apareix "posted from TweetDeck / Hootsuite" sota els seus tweets?
Molta gent mai li agafa el truc a la diabòlica interfície web de Twitter i descobreixen de veritat el programa a través de clients per a l'ordinador i el mòbil que són, sorprenentment, més senzills d'utilitzar i que canvien l'experiència de forma substancial. Twitter és, a més, una de les coses més divertides que se li pot instal·lar a un smartphone. Els mes importants i coneguts són: TweetDeck (Multiplataforma), Hootsuite (Multiplataforma). Després venen molts d’altres: Twitterrific (Mac, iPhone), Twidroid (Android), Twitterfon (iPhone), Twitterberry (BlackBerry) i TwitterFox (Firefox en Windows, Mac, Linux), Twibble (Nokia, Blackberry) i Twobile (Windows Mobile)...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada