COMENÇAR EN PETIT ÉS LA MILLOR ESTRATÈGIA DE SOCIAL MEDIA

 
Rellegint un bon article de Rosaura Ochoa pensava en aquest món real que s’amaga darrera de les grans xifres. Rutilants casos d’èxit de grans empreses que ens resulten inabastables. I aquí sota ens trobem tots. Petits emprenedors que desitgem fer-nos veure o donar presencia a una empresa de tamany i possibilitats “quotidianes”.

El fum que molts gurus emeten no és compatible amb les possibilitats reals de les pimes que poc a poc aposten per la seva presencia activa en xarxes socials. Planificacions amb metes massa ambicioses porta ràpidament a la decepció i posteriorment a l’asfixia del projecte.

Tot pot ser mes fàcil, cada empresa es diferent i per tant requereix d’una línia pròpia a les xarxes socials.  Hem de saber vestir la nostra presencia conjuntadament, escollint aquelles peces que més l’afavoreixin. L’únic secret es no voler semblar el que no som. Tenir present fer-ho dins de les nostres possibilitats, conscients de la nostra talla. Aquest es l’inici del petit camí cap l’èxit.


Malgrat tota la sofisticació gradual de les estratègies i eines per fer social media, les converses continuen sent el més important en les xarxes socials. Independentment del tamany de la teva organització o empresa, començar des de baix, amb pocs seguidors a Twitter i pocs contactes a Facebook, és l'ideal per submergir-se en el món de social media per primera vegada.

Brian Sheehan, que abasta aquest tema en el seu article per Ad Age Digital, esmenta dues inquietuds predominants en els CEO en considerar la seva participació en les xarxes socials, la primera és mitigar les amenaces a la seva reputació i la segona és aprofitar les oportunitats del màrqueting viral. Crec que tots dos interessos es contraposen quan es comença "en gran" a les xarxes, es vol arribar a un alt nombre de seguidors i fans en poc temps perquè els nostres missatges assoleixin un major impacte, degut a la inexperiència, es corre el risc de cometre errors que també arribaran a la mateixa gran audiència, obtenint un desastre de majors proporcions.


En més d'una ocasió community managers s'han acostat amb la inquietud de que la seva empresa vol un creixement ràpid en nombre de seguidors a Twitter i de fans a Facebook i em demanen consells per aconseguir aquest increment, algú fins i tot em va confessar que va recórrer a la compra de seguidors per la seva empresa a Twitter causa de la creixent pressió que estava rebent de part dels seus superiors. Aquesta situació és molt comú, però també molt lamentable, a més que és una estratègia de resultats pobres.


És quan prematurament veiem a aquests nous comptes a Twitter fent concursos per guanyar-se algun producte o butlletes per a algun concert, el seu objectiu no és escoltar o guiar el consumidor, tampoc ho és millorar la imatge de la seva marca o informar sobre les novetats dels seus productes, el seu objectiu és guanyar seguidors el més ràpid possible, i tots els errors hem vist que es cometen en aquests concursos. És cert?


Anem a suposar que el consultor extern de social media, dic "suposar" perquè m'agradaria pensar que el correcte, recomana als seus clients gestionar ells mateixos les seves converses i missatges en les xarxes socials. A causa de que aquestes empreses participen en les xarxes per primera vegada, hi ha molta inexperiència i temor a equivocar-se, el tenir un nombre petit de seguidors i fans permet que les converses tinguin un control, es desenvolupin de manera relaxada i amb l'atenció que es mereixen .


En començar amb un alt nombre seguidors i fans, és impossible aprendre a escoltar i analitzar al mateix temps, no només és impossible controlar les converses, no perquè es presentin en gran nombre, al contrari, perquè simplement és molt difícil que ocorrin. Les converses perden prioritat quan vols que els teus missatges arribin a molta gent i no d'una en una. Es perd l'atenció a l'individu i es concentra en un nombrós grup de gent que no coneixes. La comunicació bidireccional corre perill de perdre's, o de no assolir-se mai. Això no és social media.


Com començar en petit

Considerem que és important que la nostra organització sigui present a Facebook, que tingui el seu compte a Twitter, que inclogui blocs que parlin de la nostra indústria, socialitzar el nostre lloc i obrir un blog, pujar vídeos a YouTube ... i més i més i més, comprendre totes les xarxes i controlar tot el que es parli de nosaltres, aquesta és la nostra meta És cert? Terrible error.


Si les teves activitats a les xarxes no et permetran involucrar-te i iniciar converses amb les persones que s'interessen en la teva marca o producte i donar seguiment a la comunicació, llavors has de qüestionar si val la pena que participis en les xarxes socials o si és millor seguir invertint en publicitat a la web.


En general, només una persona s'encarrega de representar l'empresa en les xarxes, és millor que comenci amb una sola tasca i vagi demanant i abastant més tasques i recursos a mesura que vagi assolint objectius i dominant activitats. No perquè en l'actualitat hi hagi eines sofisticades de monitorització i mesura s'han d'usar, no perquè coneguem estratègies complexes anem a utilitzar-les.


No tractis de seguir exemples d'altres organitzacions que considerem referents en la seva comunicació a les xarxes, no tractem de "imitar-les" en el que fan en social media. Analitza bé els objectius abans de començar i fes un pas al mateix temps, a un ritme propi. El feedback dels consumidors et donaran la pauta i t’aniran mostrant el camí a seguir, que aquí neixin les teves estratègies i no del que fa la teva competència o dels que anomenem "casos d'èxit".


Cal no oblidar que les converses i l'experiència individual del consumidor és el més important, això independentment del nivell de creixement de la teva marca a social media. Ja en segon terme vénen les eines ja esmentades i l'aplicació del càlcul del ROI (si apliquen) i altres recursos de màrqueting que caldrà implementar segons sigui el cas. No perquè el màrqueting sigui de gran importància per social media hem confondre’l amb social media. Poden anar de la mà però no són el mateix. Igual, hem de tenir clar que les campanyes en social media, no són social media, ja en parlarem d'això més endavant.


El "expert" en social media t’aclapararà amb estratègies, recursos, i metodologies, els seus blocs moltes vegades són una eina per tractar de demostrar el que saben i promocionar-se, no per ajudar-te a començar o continuar amb les teves activitats a les xarxes socials, no t’aclaparis amb tanta informació i terminologia. Algunes persones estan més interessades en la seva marca personal que en compartir coneixement.


Recorda: Començar en "petit" és la millor estratègia de Social Media.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada